Iedereen denkt mee

Buurklassen en eTwinning: twee vliegen én heel wat prijzen in één klap

BuSO Sint-Lodewijk neemt al enkele jaren op rij deel aan Buurklassen, een initiatief van de Vlaamse overheid. De klasuitwisseling is het hoogtepunt, maar eveneens slechts een onderdeel van het hele onderwijskundige project. De zevendejaars van Sint-Lodewijk sloegen dit jaar de handen in elkaar met leerlingen van de Alderman Knight School uit het Verenigd Koninkrijk. Samen gaven ze vorm aan het eTwinningproject Let’s celebrate: Roots and wings! met als focus regionale tradities, cultureel erfgoed en lokale festiviteiten.

Buurklassen is een subsidieprogramma dat klasuitwisselingen tussen een Vlaamse én een school uit een buurland van België mogelijk maakt. Beide scholen zetten hun tanden één jaar lang in een gemeenschappelijk project. Zo zag  Let’s celebrate: Roots and wings! het daglicht. Als kers op de taart brachten onze Vlaamse scholieren een bezoekje aan hun gastschool en vice versa.

Buurklassen moedigt het gebruik van ICT aan om tijdens het project de vooropgestelde leerdoelen te behalen. Vandaar de keuze voor eTwinning, een community opgericht voor scholen in Europa. Via het platform TwinSpace kunnen deelnemers gebruikmaken van verschillende soorten hulpmiddelen om met elkaar in contact te komen, ideeën uit te wisselen, samen te werken en te leren. “Het online platform kan je best vergelijken met een Facebookpagina waar iedereen met elkaar in interactie kan gaan”, aldus de leerlingen.

Via het digitaal platform werkten onze leerlingen dus samen met hun Europese leeftijdsgenoten rondom cultureel erfgoed, waarbij extra aandacht werd besteed aan de toegankelijkheid ervan voor mensen met een beperking. Zo werd in België o.a. Het Zwin en in het Verenigd Koninkrijk Stonehenge bezocht. Hoe gracieus bepaald erfgoed dan wel mag zijn, qua toegankelijkheid voor mensen met speciale noden is er nog werk aan de winkel. Vaak zijn die mooie, oude gebouwen helemaal niet rolstoelvriendelijk.

In april 2019 haalde BuSO Sint-Lodewijk een eerste trofee binnen: het eTwinninglabel. Dit label wordt enkel overhandigd aan de meest innovatieve en uitdagende eTwinning-projecten. We kregen dit label na drie succesvolle edities, waarvan de eerste door een externe jury een eTwinning Award kreeg in 2017. BuSO Sint-Lodewijk mag zich nu trots één van de 15 Vlaamse eTwinningscholen noemen voor een periode van twee jaar.

In oktober volgde nog meer goed nieuws. De organisatie kende het eTwinning-project Let’s celebrate: Roots and wings! een kwaliteitslabel toe, en noemde dat zelfs een evidentie. Straf hé?! Het geluk kon niet op toen een delegatie leerkrachten en leerlingen tijdens de Epos Conferentie Grensverleggers diezelfde maand ook de prijs voor integratie in handen mocht nemen. Tijdens de prijsuitreiking deelden onze leerlingen hun ervaringen met alle genodigden.

Proficiat aan alle leerlingen en leerkrachten voor het mooie resultaat. Een speciale dank aan leerkrachten Joke Dedain, Liesbeth D’Hoker, Angélique Blancke, Ilke De Pauw en Carlien Roels. Let’s celebrate!