Licht, lucht en ruimte

Gezoem en gemekker

Sint-Lodewijk investeert al langer in groen. Zo neemt de cederboom, zo’n 150-tal jaar oud, een centrale plaats in op het terrein, hebben we een snoezelbos en wordt op symbolische dagen een boom geplant. De laatste tijd blijkt dat globaal gezien het insectenaantal afneemt. Nochtans zijn deze kleine wezentjes enorm belangrijk voor het leven op aarde. Sint-Lodewijk to the rescue.

In 2018 trokken enkele leerlingen gewapend met bloemenzaad en hark richting een dorre lap grond op campus Kwatrecht. Onder leiding van de tuinman zaaiden ze een bloemenweide in. Het resultaat mag er wezen: een bonte mix van veldbloemen en planten. Ook op campus Diepenbroek volgde snel een tweede bloemenweide. Bijen en andere insecten kunnen er nu naar hartenlust gewassen bestuiven en bevruchten.

Dit jaar gingen we nog een stapje verder en stelden we ons kandidaat voor een zoemdak. Je leest het goed: zoemdak. Een zoemdak gaat net wat verder dan een groendak, in die zin dat die eerste een hogere biodiversiteitswaarde heeft en ook wilde bestuivers zoals bijen, vlinders en zweefvliegen aantrekt. Het dak van ’t Nest is één van de vijftien testopstellingen voor dit ontwikkelingsproject van De Boer Green. In het voorjaar van 2020 volgt de effectieve aanleg ervan.

Wist je trouwens dat het bunkertje, gelegen tussen de Schelde en de achterkant van Louisville, de woonplaats van enkele vleermuizen is? Veel zie je deze gevleugelde dieren niet. Ze blijven rustig in hun schuilplaats bengelen tot de avond valt.

Sinds kort hebben de vleermuizen nieuwe buren. Naast het bunkertje werd door de mannen van de technische dienst naarstig getimmerd aan een hok en omheining voor twee pluizige viervoeters. Tijdens lente en zomer grazen nu twee schapen op het terrein. Enkele leerlingen waren zo door het dolle heen door de komst van deze viervoeters, dat ze op eigen initiatief besloten om op zoek te gaan naar passende namen. Na een grootschalige bevraging, viel de keuze op Maurice en Angele.