Klaar voor vernieuwing

Lieve Blancquaert te gast op Dag van de Zorg

Op Dag van de Zorg, zowat dé apotheose van het 150-jarig bestaan van Sint-Lodewijk, stelden fotografe Lieve Blancquaert, onze leerlingen en bewoners vol trots het fotoproject ‘150 jaar in beweging’ voor. De kunstwerken kwamen uitstekend tot hun recht in de kapel op campus Kwatrecht.

Elke twee jaar neemt Sint-Lodewijk deel aan Dag van de Zorg. In 2019, op zondag 17 maart, mocht het allemaal wat grotesker. De traditionele opendeurdag moest baan ruimen voor een onvergetelijke feestdag. Het paradepaardje was zonder twijfel de officiële opening van de fototentoonstelling ‘150 jaar in beweging’. Het opzet ervan was drieledig.

Eerst en vooral is en blijft het fotoproject een ode aan onze organisatie. Lieve Blancquaert koos 40 beelden uit het historisch archief en bezorgde deze een tweede leven. Ondanks het feit dat er geen negatieven van de beelden bestonden, waren de positieven van uitmuntende kwaliteit en kan je je zo de sfeer van toen opsnuiven. Lieve koos vooral foto’s waaruit blijkt waartoe kinderen met een beperking wél in staat zijn.

Daarnaast stonden 16 van onze cliënten model. Lieve probeerde hen uit hun context te halen. “Een mens in een rolstoel is in de eerste plaats een mens. We zijn schoon zoals we zijn”, vertelde ze tijdens de openingsspeech.

Tot slot kregen de cliënten in september 2018 een wegwerpcamera toegestoken, samen met de opdracht om hun dromen, nachtmerries en de wereld rondom hen zelf op de gevoelige plaat vast te leggen vanuit hun eigen perspectief. De leukste en meest pakkende resultaten kregen eveneens een plekje in het huis van God.

Hoewel het fotoproject het absolute hoogtepunt was van Dag van de Zorg, hadden we nog heel wat meer in petto. Via tal van belevingsgerichte activiteiten dompelden we de bezoekers onder in onze werking waarbij zowel onderwijs, ondersteuning als zorg voor mensen met een motorische beperking aan bod kwamen.

Zo waren er onder andere interactieve rondleidingen, een kermis, een rolstoelparcours, je kon de Tovertafel uitproberen, langs de wall of fame kuieren, koken met een beperking, hulpmiddelen uitproberen, de bouwplannen van het hoofdgebouw bezichtigen en ga zo maar door.

Personen met interesse in vrijwilligerswerk, in een job in de zorgsector of het buitengewoon onderwijs konden terecht aan de vacaturestand. Hapjes en drankjes waren doorlopend verkrijgbaar waarbij voedingsaanpassingen mogelijk waren.