Licht, lucht en ruimte

Milieubrigadiers van BuBaO steken handen uit de mouwen

Dat we zorg moeten dragen van milieu en natuur, geven de leerkrachten van BuBaO de kinderen van jongs af aan mee. Net geen 10 jaar geleden werd het MOS-team (lees als: Milieu op School) opgericht. Dit team organiseert regelmatig activiteiten waardoor de kinderen met al hun zintuigen in aanraking komen met de natuur én leren dat de kleinste inspanning het grootste verschil kan betekenen voor een duurzame omgeving. De absolute hoogtepunten dit jaar waren de zwerfvuilactie, Dikketruiendag, Wereldwaterdag en de MOS-inspiratiedag.


Adieu zwerfvuil

Gewapend met vuilniszakken en afvalgrijpers gingen de leerlingen van BuBaO op zoek naar zwerfafval in de buurt van campus Kwatrecht. Helaas was die zoektocht niet bijster moeilijk. De enthousiaste milieubrigadiers vonden van alles en nog wat in de nabije omgeving. Elke klas kreeg een bepaalde straat toegewezen om proper te houden. Klas Citroengeel verzamelde aan de spoorwegberm, vlak naast de campus, maar liefst 10 kilo zwerfvuil in nog geen uur tijd. Wat een boeltje was dat: van blikjes tot autobanden of een koffiezet. Je kan het zo gek niet bedenken.

BuBaO Sint-Lodewijk schreef zich in voor Operatie Proper, een Vlaams initiatief dat verenigingen en scholen die zich inzetten om zwerfvuil aan te pakken, beloont en voorziet van het nodige materiaal zoals lespakketten, voorleesboekjes, fluovestjes en handschoenen. Voor elke leerling die een handje toesteekt, ontvangt de school aan het einde van het schooljaar drie euro.

Met dit budget worden leuke extraatjes aangekocht voor de leerlingen. Denk bijvoorbeeld aan een aangepaste schommelstoel. Uiteraard zijn de leerlingen en leerkrachten intrinsiek gemotiveerd om de buurt proper te houden, maar het is wel fijn dat de school beloond wordt voor haar inspanningen. Aangepast materiaal voor mensen met een beperking is vaak erg duur. Van een win-winsituatie gesproken!

Laagje meer, graadje minder

Dikketruiendag is al aan zijn 15de editie toe. Ook Sint-Lodewijk neemt al even lang deel aan deze hoogdag voor energiebesparing. Het idee achter Dikketruiendag is simpel: wanneer je een laagje extra kledij draagt, kan de thermostaat wat lager staan en verminder je de CO2-uitstoot. Kersvers minister Koen Van den Heuvel (CD&V) trapte Dikketruiendag in gang. Meer nog, dat deed hij samen met de leerlingen van BuBaO via een heuse klimaatfietstocht.

In 2019 stond Dikketruiendag dan ook in het teken van de ‘Klimaatflandrien’. Je ziet het wel voor je: een Flandrien die door weer en wind koning auto aan de kant laat staan, voor zijn stalen ros kiest en zo mee de strijd aangaat tegen de opwarming van de aarde. Eigenlijk een beetje zoals op Sint-Lodewijk. Ook hier wordt het gebruik van de fiets enorm gepromoot.

Zo hebben we  een eigen fietsatelier waarin kleine en grote herstellingen worden gedaan aan de aangepaste fietsen van onze cliënten met een motorische beperking. Verder werd en wordt geïnvesteerd in nieuwe fietsenstallingen en gingen we in zee met Velektro, waardoor medewerkers een mooie korting kunnen krijgen wanneer ze een elektrische fiets willen aanschaffen. In tegenstelling tot in de meeste gewone scholen, wordt fietsen tijdens de speeltijd hier bovendien enorm aangemoedigd.

Elke drupper telt

Wereldwaterdag zet het belang van water en het beheer van waterbronnen in de kijker. Hier hoeven we gewoon de kraan open te draaien, en hup: stromend en drinkbaar water zonder enige moeite. Dat is helaas niet overal zo. Water en milieu zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Sint-Lodewijk doet mee aan Wereldwaterdag om medewerkers en leerlingen te informeren en sensibiliseren over de waterproblematiek.

Wist je bijvoorbeeld dat enorm veel mensen, vooral in ontwikkelingslanden, gemiddeld 6 km moeten stappen voor drinkbaar water? Vaak krijgen kinderen deze taak toegewezen waardoor ze niet naar school kunnen. Even erg is dat water via ons afval vervuild wordt. Vandaar nogmaals het belang van zwerfvuilacties, onder andere om het water schoon te houden.

De kinderen van BuBaO verzamelden op de speelplaats om een glaasje, water natuurlijk, te heffen op deze bijzondere dag. Voor de gelegenheid vierde een kleine delegatie van de gemeente Wetteren met ons mee. Benedicte Vispoel, administratief medewerker grondgebied, en schepen Piet Van Heddeghem, bevoegd voor milieu, klimaat en zwerfvuilproblematiek waren van de partij. Aan de riooldeksel op de speelplaats lieten ze een sprekende boodschap achter: “Hier begint de zee, niets ingooien a.u.b.”

De MOS-werking is via het pedagogisch project volledig verweven in de algemene werking van de school. Via verschillende MOS-figuren, die vertolkt worden door de leerlingen zelf, worden vijf belangrijke thema’s op de agenda gezet: water, natuur, afval, mobiliteit en energie. Wat de MOS-figuren betreft is er bijvoorbeeld de Waterkapitein, die uiteraard een centrale rol kreeg deze dag en de menigte toesprak.

MOS-inspiratiedag

Zoals je hierboven al kon lezen, doet Sint-Lodewijk enorm zijn best om in te zetten op duurzaamheid. Dat ontging ook anderen niet, want eind oktober mochten we heel wat volk op de campus verwelkomen. MOS duurzame scholen, straffe scholen organiseerde namelijk een inspiratiedag voor het buitengewoon basisonderwijs op campus Kwatrecht.

Dat komt omdat BuBaO Sint-Lodewijk een MOS-ambassadeursschool is die al twee keer erkend werd als Eco-school. Hiervoor ontvingen we de Groene Vlag. Dat is een internationale erkenning van de Foundation for Environmental Education.

Deelnemers aan de inspiratiedag konden drie workshops volgen waarin ze een heleboel te weten kwamen over het creëren van een duurzame en milieuvriendelijke leer- en leefomgeving op school. In het bijzonder werden ze dan ook nog eens ondergedompeld in de aanpak van Sint-Lodewijk.