In dialoog met de cliënt

Opening ontspanningsruimte voor leerlingen BuSO

Op vrijdag 29 november was het Rode Neuzen Dag. Die dag staat het mentaal welbevinden van jongeren centraal. Uit onderzoek blijkt namelijk dat 1 op 5 Vlaamse jongeren met psychische problemen kampt en dat velen zich niet goed in hun vel voelen. BuSO Sint-Lodewijk is een pilootschool wat betreft mentaal welbevinden en nam zijn voorbeeldfunctie met glans op door een gsm-loze ontspanningsruimte voor de leerlingen te openen die dag.

Leerlingen en leerkrachten van BuSO Sint-Lodewijk organiseerden enkele acties waarvan de opbrengst integraal naar de inrichting van een nieuwe ontspanningsruimte ging. Zo konden voor een vrije bijdrage liedjes aangevraagd worden en werden er gadgets en kaartjes verkocht.

Tijdens de recreatie kunnen leerlingen vanaf heden in de ontspanningsruimte terecht om even tot rust te komen en hun batterijen op te laden tijdens een drukke schooldag. Even helemaal herbronnen. Smartphone en gsm-toestellen zijn uit den boze.  Boeken lezen, in de zitzak hangen, gezelschapsspelletjes spelen en op de muur tekenen, dat mag dan weer allemaal wel. Een volgende stap is om experts in het vakgebied uit te nodigen, zoals een yogadocent, om nog meer te leren over en te werken aan dat welbevinden.

Simon Alfred en Aleena vinden het erg belangrijk dat er zoiets bestaat als Rode Neuzen Dag. “Vroeger ben ik ook gepest omwille van mijn beperking en dat laat toch zijn sporen na”, vertelt Aleena. “Ik ben hier door alle leerkrachten en begeleiders met open armen ontvangen en kan nu volledig zijn wie ik ben. Net daarom wil ik via deze weg ook extra aandacht vragen voor het mentaal welbevinden van jongeren.”