Iedereen denkt mee

Vers van de pers

Sint-Lodewijk is de grootste organisatie van Wetteren en biedt zorg, ondersteuning en onderwijs aan een 800-tal cliënten. Er valt dan ook heel wat te beleven op en rond het terrein. Soms halen we zelfs de pers. Sint-Lodewijk door de ogen van de journalist in 2019.

Sint-Lodewijk bestaat 150 jaar en dat ging niet onopgemerkt voorbij. We startten het feestjaar in 2018, maar gingen ook door in 2019 want 150 jaar maak je maar één keer mee natuurlijk. In januari was er retrodag en stond alles in het teken van 1921. Dat jaar waren naast weesmeisjes, voor het eerst ook meisjes met een handicap welkom in de voorziening. Deze herdenking vond plaats in stijl: van aangepaste klederdracht, tot ouderwetse lessen, grootmoeders kost of een workshop kantklossen.

Sint-Lodewijk zet zich via verschillende initiatieven in voor natuur en milieu. De 15de editie van Dikketruiendag op Sint-Lodewijk was net wat specialer dan de andere jaren. Kersvers minister van Milieu Koen Van den Heuvel, liep voor de gelegenheid een dagje met ons mee.

De apotheose van 150 jaar Sint-Lodewijk viel zonder twijfel samen met Dag van de Zorg. Voor de gelegenheid gingen we in zee met Lieve Blancquaert, die trouwens ook een geboren en getogen Wetteraar is. Voorafgaand de grote dag, kwam Lieve enkele keren over de vloer om cliënten te portretteren. De 16 portretfoto’s werden uitgesteld in de kapel, samen met 40 beelden uit het historisch archief én plaatjes die de leerlingen van Sint-Lodewijk met een wegwerpcamera schoten. Naast de fototentoonstelling waren er ook tal van andere activiteiten tijdens Dag van de Zorg, die de dagelijkse werking van Sint-Lodewijk in de schrijnwerpers plaatsten.

Dan waren er ook nog Ada, Briek, Fiep, Fien, Guust en Noa. Deze zes zesdejaars hebben goede contacten met enkele leerlingen uit BuBaO Sint-Lodewijk en besloten om hun Lentefeest pas te laten doorgaan, nadat ze een benefiet organiseerden voor het goede doel. De ouders van deze weldoeners vonden het belangrijk om hun kinderen mee te geven dat niet iedereen zomaar een feestje kan organiseren. Voor wat, hoort wat zeg maar.

Via de Testkaravaan, een initiatief van de Provincie Oost-Vlaanderen, konden een 100-tal medewerkers twee weken lang een elektrische fiets of speed pedelec uittesten. Het doel ervan is om medewerkers te inspireren zodat ze zelf ook meer zouden gaan inzetten op duurzame mobiliteit in het algemeen en woon-werkverkeer in het bijzonder. Dit initiatief werd enorm gesmaakt. Medewerkers hadden nadien ook de kans om via Velektro in te tekenen op een alternatieve groepsaankoop voor een elektrische fiets. In de zorgsector is het niet evident om extralegale voordelen toe te kennen aan medewerkers, maar dankzij de samenwerking tussen Sint-Lodewijk en Velektro konden ze weliswaar van een mooie korting genieten.

In juni werd Sint-Lodewijk tot verdienstelijk Wetteraar gehuldigd, eveneens naar aanleiding van het 150-jarig bestaan. Sint-Lodewijk kent een rijke geschiedenis en werd na de tweede wereldoorlog een voorziening voor kinderen met een motorische beperking. Ondertussen ondersteunen onze 550 medewerkers meer dan 800 cliënten, zowel op de campus als buitenshuis. “De komende jaren staan er nog een paar verbouwingsprojecten op stapel. Op deze manier wordt er blijvend gewerkt aan de aangepaste infrastructuur van één van de meest unieke en uitzonderlijke scholen in zijn soort én in Vlaanderen”, aldus Alain Pardaen, burgemeester van Wetteren.

Het nieuwe schooljaar start al jaar en dag op een erg memorabele manier. Voor de 41ste keer op rij trokken de kinderen van BuBaO Sint-Lodewijk naar de kermis in Wetteren. Al minstens even lang zetten de foorkramers, brandweermannen en politieagenten hun beste beentje voor om deze dag onvergetelijk te maken. Missie geslaagd!

We sloten het kalenderjaar af met nog meer heugelijk nieuws. WheelsOnline, een minionderneming van BuSO Sint-Lodewijk, barste uit zijn voegen. Wat begon als een klein project tijdens de les Creatief Atelier, mondde uit in het verkopen van zelfontworpen inpakpapier op kerstmarkten her en der in het land. Van een succes gesproken.