Klaar voor vernieuwing

Professioneel en veilig communiceren tijdens crisisperiode

Sinds de invoering van de AVG, de Europese privacywetgeving of GDPR, hebben we in Sint-Lodewijk al heel wat stappen in de goede richting gezet op vlak van privacy en gegevensbescherming. De manier waarop we ons aan de wetgeving willen houden, hebben we inmiddels vastgelegd in ons informatieveiligheidsbeleid. Deze beleidsvisietekst licht toe hoe we in Sint-Lodewijk de rechten van de cliënten, medewerkers en andere personen vrijwaren wanneer er persoonsgegevens verwerkt worden.

Informatieveilige communicatie

De coronacrisis stelde ons voor enkele onverwachte privacy-uitdagingen. Medewerkers en cliënten zochten tijdens de lockdown creatief naar mogelijkheden om met mekaar contact te hebben, te communiceren, informatie uit te wisselen en vonden hun weg naar Whatsapp, Messenger, Zoom … Dit zijn echter geen informatieveilige communicatiemedia. Verbinding en contact hebben met mekaar is echter belangrijk. We gingen dan ook op zoek naar de meest praktische en informatieveilige manier om vanop afstand in verbinding te staan, te communiceren en om kwaliteitsvolle ondersteuning en begeleiding aan cliënten te bieden vanop afstand en vonden dit in Microsoft Teams.

Via ‘Teams’ is het op een eenvoudige en informatieveilige manier mogelijk om te chatten, bellen, video-bellen, bestanden te delen …  Microsoft Teams is dan ook ingezet in het professioneel contact met de collega’s, cliënten en leerlingen. De nieuwe manier van werken en samenwerken was aanvankelijk wennen maar deed ons ook snel enkele mooie voordelen inzien. Het werken met Teams zal ook na de crisisperiode een blijvertje zijn.