Elk talent telt

Op kamp met Luigi, voor herhaling vatbaar!

Het Luigi-kamp werd afgelopen zomer voor de eerste keer georganiseerd. De doelgroep die we wouden bereiken waren kinderen met een milde neuromotorische problematiek, zoals DCD, ADHD, ASS, lichte CP … 

Vaak vallen deze kinderen uit in het reguliere vrijetijdsaanbod. Ze vinden moeilijk aansluiting bij leeftijdsgenoten en in grote groepen is er te weinig aandacht voor hun individuele noden. Anderzijds zijn ze vaak te sterk om deel te nemen aan G-kampen. Om die nood in te vullen organiseerden we een kamp aangepast aan de noden van deze groep. Hierbij lag de nadruk op kleine groepen met voldoende begeleiding (1 begeleider per 3 kinderen), waarbij iedereen zichzelf mag zijn. Er werden aangepaste activiteiten georganiseerd met daarnaast ook voldoende vrije tijd en rustmomenten. Indien de activiteit niet lukte voor een kind, kon deze ook een andere activiteit kiezen (bv. rustig kleuren, een gezelschapsspel 1 op 1 …). Tijdens de activiteiten werd er bewust geen competitie ingestoken en gestreefd naar succeservaringen voor iedereen. 

Aanpassen programma

Omwille van corona hebben we ons programma moeten aanpassen. Door de maatregelen waren uitstappen niet aangewezen. De uitstappen hebben we vervangen door meer activiteiten op het terrein en nog een aantal uitstappen die op die moment wel te doen leken (bv. naar het provinciaal domein Puyenbroeck, The Outsider Oudenaarde …). Gezien de stijgende cijfers kort voor de start van het kamp, leek ook de alternatieve uitstappen niet aangewezen. Vandaar hebben we last minute nogmaals onze planning aangepast naar enkel activiteiten op ons eigen terrein. 

Aanpassen terrein

Ook dit terrein is aangepast ten gevolge van corona. Doordat het niet mogelijk was om externen te ontvangen op het terrein van Sint Lodewijk, konden we het kamp hier niet meer laten doorgaan. Vandaar zijn we op zoek gegaan naar andere opties en waren we heel blij terecht te kunnen op de mooie terreinen van Scouts Sint-Jan in Wetteren

Ten slotte moesten we ook de nodige aandacht geven aan alle maatregelen zoals hygiëne, mondmaskers, het bijhouden van een logboek … en kwam er heel wat extra communicatie met de ouders bij. 

Het beste bewijs dat dit kamp echt een meerwaarde was, kan je lezen in de reacties van de deelnemers en ouders

  • J.: “Wauw! Dit was de mooiste dag van mijn leven!” De ochtend na de eerste kampdag was J. direct wakker en vol energie om terug naar dat supertoffe kamp te gaan! 
  • “L. heeft hem gewoon super goed geamuseerd, en hoopt volgend jaar terug deel te mogen of te kunnen nemen.”
  • “R. was heel tevreden. Ik vond het leuk te weten dat er voldoende begeleiding was en zeker omdat het mensen waren die wisten waarmee ze bezig waren.”
  • “Van harte bedankt aan de volledige leiding … die hebben het super gedaan!”
  • “Voor de eerste keer dat C. activiteiten kon na vertellen.”
  • “J. komt heel graag nog eens terug en dat zegt alles denk ik! Ik voelde duidelijk dat ze op haar gemak was meer dan op andere kampjes.”
  • “Ik hoop van harte dat er volgend jaar terug de mogelijkheid is tot het organiseren van een dergelijk kamp.”