We zijn mee

Een zoemdak telt tot 22 keer meer bijen! 

Groendaken zijn daken waarvan de dakbedekking bijna uitsluitend bestaat uit levende planten. Ze maken de omgeving mooier, werken lucht- en klimaatzuiverend en bovendien geven ze een boost aan de biodiversiteit. Dankzij de kruiden op het dak zijn ze een waar paradijs voor de bloemenzoekende insecten die er nieuwe bronnen van nectar vinden. Zo kunnen hun populaties opnieuw aangroeien. Bijen hebben een sleutelfunctie in onze voedselketen, maar hun aantal daalde de voorbije dertig jaar duizelingwekkend. 

Ruim drie jaar geleden stapte Sint-Lodewijk als testlabo in het Zoemdakproject® van Natuurpunt, Hogeschool PXL en groendak-expert IBIC. Door doorgedreven studies en expertise ontwikkelden de drie partners een unieke zadenmix van geschikte plantensoorten die de bijen- en bloemenzoekende insectenpopulaties maximaal bevordert.  

Natuurpunt controleerde de bestuiverspopulatie op de Zoemdaken® en telde tot wel 22 keer meer bijen dan op de groendaken met het traditionele dakmengsel of de standaard kruidenmix!  

Met dit zoemdak wil ook Sint-Lodewijk een meerwaarde zijn voor de natuur, de planeet en de samenleving!